Vett och etikett för internetanvändning

Skydda dig själv när du är på internet. Förutom bra skyddsprogram på datorn, exempelvis brandvägg och antivirusprogram, behöver du tänka på hur du agerar, uppträder och vad du delar med dig av på sociala medier och andra forum på internet.

Känsliga uppgifter
Känsliga uppgifter som du aldrig ska dela med dig av är kontonummer och personnummer. Ge heller inte ut din adress och ditt telefonnummer hur som helst och var försiktig med vilka länkar du klickar på. I synnerhet om det kommer suspekta e-postmeddelanden som uppmanar dig att klicka på länkar eller bekräfta konton, nummer och så vidare.

Publicering av bilder
Tänk på att alla bilder du lägger ut på olika internetsidor finns kvar. De kan till och med finnas kvar fast du valt att radera dem. Visa även respekt när det handlar om att lägga ut bilder på andra människor, och i synnerhet barn. Barnen har kanske inte blivit tillräckligt gamla för att förstå innebörden av och kunna ge sitt godkännande till att finnas publicerade på internet. Datainspektionen har samlat information kring bland annat vad man får lägga ut på internet.

man typing text message in a coffee shop

Att tala om när man reser bort
Det kan vara en mindre bra idé att skriva ut på sociala medier att man tänker resa bort. Det kan falla sig så illa att informationen kommer i fel händer och att du får ovälkommen påhälsning medan huset står tomt. Detsamma gäller om du checkar in på andra platser långt hemifrån. Svenska Dagbladet tar upp fenomenet i en artikel.

Även positivt med internet
Det kan låta som att internet mest är en risk och någonting dåligt men så är det förstås inte. Det finns mängder av bra användningsområden för internet. Man kan interagera med människor som man annars inte har så stor möjlighet att umgås med. Man kan sköta bankärenden, handla, driva verksamheter och så vidare. Det är lätt att komma i kontakt med andra företag, exempelvis om du behöver hjälp med factoring. Tillgången till information är enorm och man kan söka svar på de flesta frågor på bara några sekunder. Tänk dock på att du alltid ska vara källkritisk.

Comments are Disabled