Skydda dina barn på nätet

Alla föräldrars högsta önskan är sannolikt att skydda sina barn från allt ont som finns i världen. Det finns dock en plats där det är särskilt svårt för föräldrar att göra just det – på internet. Det beror på att barn ofta surfar oövervakade på internet, och att internet är en relativt gränslös värld, där det är lätt att falla i fällor och lätt att råka ut för kriminalitet man annars aldrig skulle komma i närheten av.

Som förälder är det därför viktigt att man tidigt förklarar de risker som finns med att använda internet för sina barn, och vad man måste göra för att skydda sig. Även om det känns självklart för oss vuxna måste man till exempel förklara för barn att de aldrig ska berätta sina lösenord för någon annan, inte ens deras bästa vän. Något annat man bör lära barnen att ta för vana är att alltid logga ut när de är klara med en sida, både hemma och när de är i skolan eller någon annanstans.

En annan sak som är mycket viktig att tidigt lära sina barn är att allt som man lägger upp på internet kommer att vara kvar där för alltid. Man bör därför förmana dem att inte lägga upp bilder eller inlägg som de inte absolut vill dela med andra, och att tänka sig för en extra gång innan de gör det. Detta gäller naturligtvis även föräldrarna, som bör tänka sig för innan de lägger upp bilder på sina barn på internet. Om man vill skydda sina barn bör man nämligen inte lägga upp några bilder alls på dem, eftersom de kan hamna i händerna på pedofiler. I värsta fall avslöjar bilderna också i vilket område barnen bor eller var de går i skolan.ipad-907577_960_720

En förutsättning för att du ska behöva skydda dina barn på nätet är naturligtvis att barnet har en dator eller en platta att surfa på. Om ditt barn önskar sig en ny dator, och du gärna vill uppfylla önskningen, men inte har råd, kan du ansöka om att låna pengar på Advisa.se.

Som avslutning kan sägas att en av de bästa sakerna du kan göra som förälder för att skydda dina barn på internet inte är att förmana och tjata, även om det också krävs ibland. Det bästa är att visa intresse för vad barnen gör på internet, och dela upplevelsen med dem. På det sättet kommer du att kunna skydda dem allra bäst, eftersom du kommer att vara närvarande.

Comments are Disabled