Säkerhetsrisker med e-post
Att skicka e-post eller mejl har idag blivit standardformen för långväga kommunikation. Varför är inte heller svårt att förstå – på ett ögonblick finns brevet, som annars skulle ha tagit veckor på sig att komma fram, i vännens eller kollegans inkorg på andra sidan jorden. Men denna effektivitet kommer med ett pris, och det priset är en rad säkerhetsrisker.
En av de främsta riskerna med e-post är så kallat nätfiske. Nätfiske går ut på att samla in känslig information från användare, till exempel kreditkortsuppgifter eller lösenord. Det kan ske genom att ett mejl skickas ut från en falsk avsändaradress. Mejlet försöker ge sken av att ha skickats från ett seriöst företag, till exempel en bank eller en annan organisation, och uppmanar mottagaren att ge ifrån sig uppgifter som personnummer, bankkontonummer, kreditkortsnummer, användarnamn eller lösenord, antingen genom att svara på mejlet eller genom att klicka på en länk till en hemsida och ange uppgifterna där. Dessa uppgifter används sedan till bedrägerier. Nätfiske kan också ske genom att ett mejl skickas med till exempel ett reklamerbjudande. När mottagaren klickar på länken för att komma till erbjudandet laddas ett program ned på datorn som samlar in information som den ovan, och skickar den vidare till bedragarna.
Det bästa sättet att skydda sig mot nätfiske är att helt enkelt vara misstänksam mot alla meddelanden som verkar konstiga. En riktig bank skulle aldrig begära känsliga uppgifter via mejl, så du kan lugnt ignorera sådana uppmaningar. Svara helt enkelt inte på liknande meddelanden, och klicka inte på länkar i meddelanden som verkar misstänkta.
En annan risk är att datorn infekteras med virus, eller skadlig kod. Ett virus kan kopiera sig från fil till fil i datorn, och infekterar således mer och mer av datorn. Detta kan, beroende på virus, leda till att några småfel i vissa program förekommer, eller till att datorns hela hårddisk rensas. Andra typer av skadliga koder som är vanliga är så kallad mask och trojan. För att skydda sig mot dessa typer av attacker är det viktigt att ha ett uppdaterat virusskyddsprogram installerat. Även om du har ett sådant krävs dock ett visst mått av sunt förnuft och försiktighet. Öppna till exempel inte bifogade filer från avsändare som du inte känner till, eller ens från sådana du känner till, om du inte vet vad filen innehåller. En mild grad av paranoia är alltid hälsosamt när det gäller internetsäkerhet.
Comments are Disabled