Säkerhet vid e-handel

Det är praktiskt och enkelt att handla via nätet. Du slipper bilfärden till affären, du slipper trängseln, och priserna är oftast lite lägre i nätbutiker än i fysiska butiker. Men det finns också vissa risker förknippade med e-handel, som man måste vara medveten om och skydda sig mot.

Den främsta risken består självklart i att bedragare och obehöriga kan komma över känslig information, som betaluppgifter eller lösenord. Detta kan till exempel ske genom att du gör en transaktion av pengar via internet, då du tillhandahåller uppgifter till butiken som bankkortsnummer, namn och adress. Om butiken inte skyddar transaktionen genom en krypterad förbindelse finns risken att någon kan ”avlyssna” överföringen av uppgifter och på så sätt få tillgång till dem.

En annan risk är webbutiken i sig. Man måste nämligen vara försiktig med så kallade falska webbutiker, som drivs i oärligt syfte. Det kan vara så enkelt som att man aldrig får de varor som man beställt och betalat för. Andra syften med falska webbutiker kan vara att lura av dig dina kortuppgifter eller att sprida virus till din dator.Säkerhet vid e-handel 22

Ett sätt att skydda sig är självklart att ha ett uppdaterat virusskydd installerat på datorn. Som en extra säkerhetsåtgärd kan man också förvara eventuella e-legitimationer och lösenord på en extern hårddisk eller ett usb-minne, för att förhindra att dessa hamnar i fel händer om ens dator skulle attackeras. För att undvika att man överhuvudtaget blir attackerad finns det dock flera förebyggande åtgärder man kan vidta när man handlar på nätet. Det är till exempel ganska enkelt att kontrollera om en butik är säker. Om en symbol som föreställer ett låst hänglås visas i webbläsaren är kommunikationen till butiken säker, och du kan överföra betalinformation. Du kan också kontrollera butikens certifikat genom att klicka på hänglåset. Om uppgifterna som visas där stämmer med ägaren till webbsidan är det sannolikt en seriös butik. För att vara säker kan man söka på butikens namn för att se om andra användare skrivit några omdömen om butiken. Leta även efter kontaktuppgifter, som ett telefonnummer till kundtjänst, och prova att det faktiskt fungerar. Ett annat sätt att försäkra sig om att man handlar i seriösa e-butiker är att använda sig av shoppingguiden Shopello.se.

Som med många saker på internet gäller det att använda sitt sunda förnuft. Är man försiktig och skeptisk till allt som verkar konstigt, kommer man att kunna handla via internet utan att behöva oroa sig.

Comments are Disabled