Internetsäkerhet och hackare i sociala medier

Säkerhet över internet är idag mycket viktigt och högaktuellt då allt fler intrång sker genom olika forum där man trodde att man var säker. Ett bra exempel på det är sociala mediet Facebook där hackare kan försöka komma åt känsliga uppgifter och personuppgifter.

Facebook – hackarnas nya paradis

Om man någon gång nyligen har fått en ”vänförfrågan” av en redan tillagd vän med samma bild, är det med största sannolikhet en hackare eller en hel liga som har satt i system att försöka lägga till personliga konton för att interagera. Kontot som kommer från vad en del tror är ”en vän” är i själva verket en kopierad sida där de använder vännens bilder, och en del historik. Ett annat forum dessa hackare eller ligor använder är Messenger. Idag kan de lätt ta över en väns Messenger och ringer upp trots att din vän kanske sitter bredvid. Då är det absolut kapat. Man ska ska se upp med Messenger-virus och dessutom aldrig klicka på en suspekt länk som skickas via Messenger, då kan hackare ta över datorn eller mobilen! Om man ändå får dessa länkar, som egentligen är ett virus, finns det smarta åtgärder för att ta bort Messenger-virus. Att vara på internet ska kännas säkert och internet kan man användas till enormt mycket. Har man till exempel ett företag i Stockholm och vill synas mer på internet, kan en professionell webbyrå i Stockholm se till att öka närvaron och till exempel optimera försäljningen online!

Att sälja på Facebook och varningar

När man har ett Facebookkonto, kan man även sälja saker gratis på många köp- och säljforum på Facebook. En av de mest vanliga är Marketplace på Facebook, men även en mängd andra forum man får automatiska förslag på att gå med i. En stark varning är om någon försöker fråga om de kan skicka pengar för varan via fraktservice som exempelvis DHL. Det finns ingen logik i varför någon vill skicka pengar på detta sätt och det här är ytterligare ett sätt att försöka stjäla personuppgifter. Skulle man tacka ja, måste man registrera alla personuppgifter hos DHL och då får hackaren eller ligan tillgång till dessa. Det här är en form av nätbedrägeri där hackare vill komma åt personuppgifter. Är man osäker finns det generella vanliga tecken på nätbedrägeri som man ska vara uppmärksam på. Facebook är populärt och detta vet hackare och ligor världen över. För att få tips för att se om man är med i Facebook-hackarnas lista , finns en hemsida kallad ”Have I been Pwed”. Där kan man kontrollera om det egna telefonnumret eller email finns med.

Comments are Disabled