Internetsäkerhet i dagens samhälle

Internet består idag av cirka 5,5 miljarder hemsidor på hela nätet. Men det är bara de som syns utåt. Det finns cirka 5 000 sidor på det dolda internet, vilket är temporära sidor, slutna intranät och det så kallade ”The Dark Web”. Idag är det allt mer vanligt att hackare tar över Facebookkonton och kopierar den egna sidan, för att sedan lägga till vänner man känner och söka personlig information.

Att skydda sin mobil när man surfar

Även mobiler kan bli hackade där obehöriga försöker få åtkomst till bankkonton och personuppgifter. En hackare kan lätt ta sig in på Messenger och låtsas vara en vän man känner. Äger man en Android-mobil, finns det smarta tips för att skydda mobilen mot hackare och telefonintrång. Man ska aldrig svara på konstiga nummer, särskilt inte om landskoden kommer från annat land, då det kan vara hackare som sänt robotsamtal som fiskar uppgifter. Är man smart är man försiktig och vill någon säga något viktigt kan de alltid lämna ett meddelande om man inte känner igen numret. Man ska alltid se till att lösenordsskydda mobilen och bara installera appar från Play Butik om man har en Android. Detsamma gäller för en Iphone där man bara ska ladda ner appar från App Store. En mobil behöver även lite omsorg och har man en Samsung Galaxy S20, kan man köpa ett snyggt Samsung Galaxy S20 skal för en tilltalande och personlig stil på mobilen!

Program som skyddar datorn

När man köper en stationär dator eller laptop, ingår det ofta ett antivirusprogram som är färdiginstallerat när man köper datorn. Många företag som säljer datorer brukar kunna ge alternativ att då betala lite mer mot att allt redan finns klart på datorn. Några av de bästa antivirusprogram som finns idag är Norton 360, Bitdefender Internet Security, McAfee Total Protection, Panda Security eller BullGuard Premium Protection. Antivirusprogram kan variera med internetskydd och många har betalningsskydd och reparerar skadade filer, eller skannar e-post och detekterar inkommande, misstänkta hot och dataintrång. Det finns även en hel del gratis program som gör datorn säkrare, som är säkra att ladda ner. När man använder internet idag är det alltid klokt att hellre kolla en gång extra, samt att aldrig svara på meddelanden från okända mail eller sms man inte känner igen. Surfar man med bra antivirusprogram och ett sunt förnuft, ska man kunna surfa lugnt.

Comments are Disabled