Brandvägg

Datasäkerhet har återigen hamnat på tapeten efter att flera nämnvärda dataintrång synts skylta förstasidorna med sina oroväckande rubriker. Hotet från nordkoreanska hackers blev en stor rabarber och fick konsekvenser som orsakade livliga debatter inom den amerikanska filmindustrin. Ett flertal kvinnliga kändisars nakenbilder delades under en period flitigt då ett gäng datahackers lyckades göra intrång på Apples molntjänst iCloud. Dessa händelser är en mardrömslik påminnelse om datasäkerhetens vikt såväl för din verksamhet som i ditt privatliv. Här kan du läsa om hur du bäst håller verksamhetens allra känsligaste information samt både identitet och finansiell data säkra från obehöriga.

Datasäkerhet inom privat och offentlig sektor

Då allt fler ärenden utförs via e-tjänster på webben snarare än genom bokad tid på fysiskt kontor är det vanligt att förlita sig enormt om att företag, institutioner och offentliga myndigheter verkligen klarar av att hålla allt dina uppgifter säkra. För många är det idag normen att kunna beställa varor och tjänster genom den 250px-gateway_firewall-svgväxande marknaden för e-handel. Det är smidigare, bekvämare och oftast billigare att med enbart ett par knapptryck kunna få precis vad man önskar hemskickat. Därför är det lätt att inte tänka på de stora investeringarna som krävs för att genomföra trygga transaktioner över nätet. Handlar du ofta på nätet försäkrar du dig om att du är i säkra händer genom att enbart beställa från handlare med certifikat som Certifierad E-handel och Trygg E-handel. SVT rapporterade nyligen om en stor ökning av dataintrång inom den offentliga sjukvården och att det i en enkätundersökning framgått att 39 landstingsanställda polisanmälts för dataintrång under 2015. I ett fall då någon olovligen fått tillgång till din patientjournal och du vill gå vidare i ärendet är det viktigt att du kontaktar myndigheten Datainspektionen. Landskapet för svensk sjukvård har bara på ett par år förändrats drastiskt som en följd av ökade väntetider och ett allmänt upplevt missnöje. Detta har banat vägen för stora satsningar på privat sjukvård i Sverige. Både den privata och offentliga sektorn har samma krav på att efterfölja patientdatalagen. Patientdatalagen innebär att både offentliga och Privata vårdcentraler får anstånd att göra information tillgänglig för dig som patient via internet, det är då din information är som allra mest känslig. Från en IT-perspektiv kan det kännas naturligt att IT-system inhandlade genom offentliga upphandlingar ställer höga krav på prislappen och att det då kanske inte är det mest säkra systemet som får företräde. Innan du anlitar en privat vårdcentral har du som konsument större möjlighet att själv kontrollera hur dina uppgifter säkras då olika vårdcentraler kan välja olika system.

En brandvägg avvärjer intrång

Då du utelämnar din information till handelsplatser på nätet eller myndigheter via e-tjänster förlitar du dig på att de vidtagit de rätta åtgärderna för att skydda din data. Det finns en hel del olika certifikat att förlita sig på då du använder en butik på nätet, likväl finns lagstiftning som efterföljs för din säkerhet när du uträttar ett ärende online hos en myndighet. Surfar du på din hemdator i vardagen är det bäst att du alltid använder en brandvägg som skydd. Många virusskydd kommer med en så kallad firewall dock finns det även dedikerade brandväggar i hårdvaruform. All inkommande data analyseras grundligt av din brandvägg och samtliga obehöriga IP-paket nekas tillgång till din dator. Det är väggens mjukvara samt du som systemadministratör som avgör vilka regler som används för att bedöma vad som gör trafik behörig respektive obehörig. Med hjälp av parametrar som IP-adress och portnummer tar du full kontroll över vilken trafik som ska tillåtas att nå din dator. Utan brandvägg utsätts din dator oundvikligen för ett stort antal intrångsförsök varje gång du är på nätet, tar du säkerhet på allvar bör du aldrig surfa utan en brandvägg.

 

Comments are Disabled