Att ansluta till ett publikt wi-fi

Många kaféer, museum, myndigheter, allmänna transporter och andra platser erbjuder idag möjligheten att ansluta till ett (ibland) gratis, allmänt wi-fi för att få tillgång till internet. Detta underlättar självklart enormt för de som till exempel arbetar på tåget eller tycker om att plugga på ett kafé, eller som helt enkelt vill kolla sin mejl medan man är någon annanstans än hemma. Det finns dock vissa säkerhetsrisker med att ansluta till ett allmänt nätverk som man bör vara medveten om först.

Trådlösa nätverk eller wi-fi-uppkopplingar är sårbara mot de som utnyttjar internet för sina egna, olagliga syften. Det beror på att informationen som skickas via uppkopplingen skickas med radiovågor, och oftast inte är krypterad. Någon som ”tjuvlyssnar” med någon form av radioutrustning kan därför fånga upp informationen, vilket kan leda till att uppgifter som lösenord och kreditkortsnummer hamnar i fel händer.

En annan risk är falska nätverk, som får tillgång till all information som finns lagrad på din dator om du skulle ansluta till det. Som vanligt när man är uppkopplad på nätet finns också en viss risk för att drabbas av olika typer av datavirus.Att ansluta till ett publikt wi-fi 1

För att skydda sig mot det sistnämnda är det viktigt att man har ett uppdaterat virusskyddsprogram och en brandvägg installerat på datorn. Vad gäller uppkopplingar mot wi-fi-nätverk är det bra att avaktivera automatisk anslutning till de nätverk du redan använt. På det sättet har du full kontroll över när du är ansluten och ”sänder information” och inte. När du väl ansluter dig, använd bara nätverk som du känner till och litar på. Om det finns ett nätverk som är öppet för alla, men som har ett konstigt namn eller som du inte känner igen, finns det risk för att det är ett falskt nätverk.

Även efter att du har anslutit till ett nätverk som du anser vara säkert, är det bra att vara extra försiktig och tänka på vilken information man delar. Kanske ska du undvika att utföra bankärenden medan du är uppkopplad på ett allmänt nätverk, till exempel. Det beror inte bara på att du kan bli avlyssnad via radiovågor, utan också på att du befinner dig på en allmän plats, och att någon faktiskt helt sonika kan luta sig över din axel.

Comments are Disabled